Elbesparelse.dk er en reklameside – Sådan tjener vi penge
Sammenlign elselskaber, så du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit præcise forbrug.
10.000+
Mdl. brugere
30+
Elaftaler
2 ud af 3
Kan spare ved at skifte
Forside -> Elselskaber
Sådan rangerer vi på Find-elselskab.dk
Vores rangering af elselskabernes el-aftaler er lavet ud fra elpriser, som bliver opdateret løbende. På de fremhævede produkter kan være påvirket af den kommissionssats Find-elselskab.dk får, ved at være med på siden. Vi har derudover fokus på anmeldelser, bæredygtighed og kundeservice. Vi dækker ikke det fulde overblik over alle elselskaber.
Indholdsfortegnelse
ToggleHvad end du ejer eller lejer din bolig, er der i Danmark frit valg af elselskab. Uanset hvad, er det i nutiden umuligt for os at undvære strøm. Vi bruger det til stort set alt i vores hverdag, og vi er derfor dybt afhængige af de danske elselskaber, som leverer strøm til os. Udbuddet af elselskaber i Danmark er stort, og de tilbyder hver især forskellige produkter og forskellige priser.
Vi giver dig her et overblik over et udvalg af danske elselskaber samt giver dig svar på en masse spørgsmål, så du kan vælge den rigtige leverandør af dit el.
I Danmark er vi så heldige, at vi frit selv kan bestemme, hvilket elselskab vi gør brug af til vores husstand. Det er som regel også ganske gratis at skifte fra et elselskab til et andet.
Dette er en unik mulighed, som vi er så heldige at have, men desværre er det langt fra alle, der er bevidste om det.
Mange af os har nok mest tendens til at bibeholde vores nuværende abonnement, fordi vi tror, at det er alt for besværligt at skifte til et andet elselskab. Men det er faktisk slet ikke så bøvlet, som de fleste går og tror. Det kan altså være en god ide at sammenligne elselskaber, da der kan være gode besparelser at hente.
Derudover har du også mulighed for at vælge et elselskab, som stemmer overens med nogle særlige værdier. Det kan for eksempel være et elselskab, som kan tilbyde grøn energi, eller et elselskab der tilbyder månedlig betaling. Uanset hvilke ønsker du har, kan det være en god ide at undersøge, om du allerede har et elselskab, der matcher dine behov bedst muligt på nuværende tidspunkt, eller du skal kigge dig om efter en ny leverandør af el.
Der findes på nuværende tidspunkt mange forskellige elselskaber i Danmark, som alle kan blive din nye leverandør. Du har derfor rig mulighed for at finde det perfekte elselskab til din husstand.
I Danmark kan du frit selv vælge, hvem der skal levere el til din bolig. Du kan derfor helt selv vælge, hvilket elselskab og hvilken energiløsning, der passer bedst til dine behov.
Det kan dog være lidt af en jungle og finde rundt i de mange elselskaber og sammenligne deres elpriser og løsninger.
Det kan være værd at undersøge elmarkedet, så du finder den rette løsning, der matcher dine behov, så du dermed kan spare penge på din elregning. Det kan derfor være en god ide at give dit el abonnement et servicetjek og se, om det stadig er den bedste løsning for dig. Måske kan det være, at det er tid til at skifte til et andet og billigere elselskab, som bedre kan betale sig for dig og dine behov til en el aftale.
Det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvilket elselskab man egentlig har. I Danmark skelner man nemlig mellem, dem der leverer strøm i kablerne, de kaldes net selskaberne, og dem som står for selve at handle din strøm. Det er dem, vi kalder elselskaber.
Net selskaberne kan vi ikke skifte imellem, da det er dem, der ejer de kabler, hvor strømmen bliver transporteret igennem. Til gengæld kan du frit skifte mellem de forskellige elselskaber, der findes.
Er du i tvivl om, hvilket elselskab du har på nuværende tidspunkt? Så skal du blot holde øje med din elregning. På elregningen fremgår det klart og tydeligt, hvilket elselskab, du får en opkrævning fra.
I Danmark kan du frit vælge, hvilket elselskab du ønsker at benytte dig af. Det er som regel også gratis at skifte fra et elselskab til et andet.
Siden elmarkedet blev frit i 2003, er der kommet markant flere elselskaber til. Dette gør det ikke ligefrem lettere for dig som forbruger at få overblik og vælge det bedste elselskab. Men ved at elmarkedet er blevet frit, er der også blevet skabt mere konkurrence mellem de mange forskellige elselskaber, som alle gerne vil have dig som kunde.
Er du i tvivl om, hvilket elselskab du skal vælge, skal du overordnet set vælge et elselskab, som bedst kan imødekomme dine behov. Disse behov er nødvendigvis ikke ens for alle, og du er måske ikke engang selv fuldt bevidst om dine muligheder.
Valget af elselskab afhænger af dine ønsker og holdninger, da de forskellige elselskaber der er på markedet, tilbyder forskellige typer af energiproduktion og -forvaltning samt forskellige priser og vilkår.
Hvis du for eksempel ønsker at støtte vedvarende energi og reducere dit kulstofaftryk, kan du vælge et elselskab, der udelukkende bruger vedvarende energikilder som sol, vind eller vandkraft til at producere elektricitet.
Hvis du derimod ønsker at få billigere elektricitet, kan du undersøge forskellige elselskabers priser og finde et elselskab, der tilbyder de mest fordelagtige vilkår for dig.
Det er også vigtigt at undersøge elselskabets kundeservice, for eksempel hvilken type kundesupport, det enkelte elselskab tilbyder, og om de har en pålidelig og hurtig service i tilfælde af problemer eller spørgsmål.
Derfor bør du undersøge flere forskellige elselskabers tilbud, pris og vilkår, så du kan træffe det bedst mulige valg for dine ønsker og holdninger.
Du undrer dig måske over, hvorfor elselskaberne ikke har de samme priser på el aftaler.
Grunden til at elselskaberne ikke har de samme priser, er fordi, de opererer i et konkurrencepræget marked, hvor de tilbyder forskellige produkter og tjenester med forskellige priser og betingelser. Priserne kan også variere på grund af faktorer som for eksempel produktionsomkostninger, distribution, geografisk placering, efterspørgsel og udbud på markedet.
Nogle elselskaber har også forskellige priser for forskellige kundegrupper, såsom private forbrugere, små virksomheder og store industrikunder. Dette skyldes ofte forskelle i energiforbrug, fakturering og kundeservicebehov.
Det er vigtigt at bemærke, at elselskaberne er underlagt regulering og lovgivning, som kan påvirke deres priser og tjenester. Derudover kan der også være forskelle i selskabernes forretningsmodeller og strategier, som kan påvirke deres priser.
Det er altid en god idé at undersøge og sammenligne priser og betingelser fra forskellige elselskaber, før du træffer en beslutning om at skifte elselskab eller indgå en ny kontrakt.
Introduktionstilbud
Konkurrencen blandt de forskellige elselskaber i Danmark er stor. Konkurrencen bidrager til billigere elpriser, hvilken er en fordel for dig.
Den hårde konkurrence der er på el, betyder dog også, at de forskellige elselskaber er nødt til at skille sig ud fra mængden, så de kan fremstå attraktive overfor nye kunder.
Mange elselskaber tilbyder derfor attraktive introduktionstilbud til deres nye kunder. Disse tilbud gælder dog kun en vis periode, hvorefter du kommer til at betale fuld pris på din el aftale. Det er derfor en god ide at undersøge, hvad prisen på din el aftale kommer til at lyde på, når introtilbuddet ikke gør sig gældende længere.
Sælgere og telefonsælgere
Grundet den store konkurrence har langt de fleste elselskaber i Danmark en salgsafdeling med sælgere, som vil forsøge at få dig til at skifte elselskab over til dem. De kan enten tage kontakt til dig over telefon, nede i butikken eller ude på gaden.
Som kunde kan det være svært have det fulde overblik over situationer som disse. Måske vil sælgeren, for at få dig til at handle hurtigere, tilbyde dig et godt her og nu tilbud for at skifte elselskab med det samme. Du skal derfor undgå at lade dig friste af deres salgstricks, så du ikke ender med at sige ja til en dårlig aftale. Det er derfor vigtigt, at du undersøger nøje de forskellige elselskaber på markedet, før du træffer den endelige beslutning.
Bindingsperiode
Mange af os har prøvet at være bundet af en bindingsperiode i forbindelse med for eksempel et telefon abonnement eller lignende. Dette kan også sagtens ske med et elselskab.
Hos mange elselskaber vil der være en bindingsperiode, som du er omfattet af i en vis periode. Det er derfor en god ide, at du undersøger, hvor længe du er bundet til at være kunde, hvis du skifter til det pågældende elselskab, før du sætter din underskrift. Typisk er bindingsperioden på mellem 0-6 måneder.
Ja, det kan godt betale sig at sammenligne forskellige elselskaber og deres priser og betingelser, når du vælger en ny leverandør eller overvejer at skifte til en anden strøm leverandør.
Ved at sammenligne forskellige elselskaber, kan du finde en leverandør, der kan give dig en bedre pris og/eller mere tilfredsstillende vilkår og betingelser.
Mange elselskaber tilbyder forskellige pakker og priser, og ved at sammenligne disse kan du finde den bedste aftale for dit behov. Det er også vigtigt at huske på, at priserne og betingelserne kan variere afhængigt af, hvor i landet du bor og din boligs karakteristika.
Derudover kan sammenligning af elselskaber også hjælpe dig med at finde en el leverandør, der er mere miljøvenlig, og som investerer i vedvarende energikilder.
Sammenligning af elselskaber kan være en tidskrævende proces, men det kan være en god investering af tid for at sikre, at du får den bedste pris og service, og at du vælger den mest miljøvenlige og bæredygtige leverandør til dit elforbrug.
Hvis du gerne vil skifte elselskab, er det nemt og hurtigt at gøre. Før du skifter, er det dog en god idé at undersøge og sammenligne priser og tilbud fra flere forskellige elselskaber, så du får den bedste løsning til dine behov. Når du har fundet det elselskab, du gerne vil skifte til, er der her fire trin, som vi vil anbefale dig at følge:
Før du skifter elselskab, skal du tjekke din nuværende aftale godt igennem for at sikre dig, at du ikke bryder kontrakter og dermed ender med at få en bøde. Hvis du er i tvivl om din nuværende aftale, kan du kontakte dit elselskab og bede dem om hjælp.
Når du har undersøgt og sammenlignet priser og tilbud fra nogle forskellige elselskaber, skal du vælge det elselskab, som du ønsker at skifte til. Du kan tilmelde dig på elselskabets hjemmeside eller kontakte deres kundeservice, så de kan hjælpe dig med at oprette en ny aftale.
Når tilmeldingen til dit nye elselskab er gået igennem, vil din nye leverandør overtage leveringen af din elektricitet. Det betyder, at dit gamle elselskab vil sende en slutfaktura, og du vil herefter modtage kommende elregninger fra dit nye elselskab.
Har du en slutfaktura fra dit gamle elselskab, skal du sørge for at få denne betalt, så du ikke kommer i restance. Har du spørgsmål til regningen, kan du kontakte dit gamle elselskab og bede dem om hjælp.
Det er vigtigt at huske på, at det er gratis at skifte elselskab, og at skiftet ikke vil påvirke under overgangen. Det kan tage et par uger, inden skiftet er gået igennem, men processen er nem og hurtig, og det kan ofte spare dig for en del penge på den lange bane, hvis du sørger for at lave din research ordentligt.
Selvom det kan lyde mærkeligt, at din elregning afhænger af, hvor i landet du befinder dig, så er der faktisk forskel på elselskaber i Jylland og på Sjælland.
I Jylland og på Fyn får du ofte billigere el, end du gør på Sjælland og de andre danske øer. Prisforskellen er dog ikke så stor, at du behøver at flytte for at få en billigere elregning. Prisen er nemlig ikke særlig meget højere.
Derudover skal du også være opmærksom på, at det kun er en del af beløbet på din elregning, som går direkte til dit elselskab. Udover det du betaler til dit elselskab for strøm, går resten til transport af strøm til net selskabet og faste elafgifter til staten. Det er derfor prisen på dit el abonnement og prisen på el i dit område, der kan variere mellem el udbydere. Alt andet ligger låst fast af den danske lovgivning.
For at finde det optimale elselskab, der passer til dig og dine behov inden for el, bør du have særlig opmærksomhed rettet mod følgende fire områder:
Prisstruktur: Sammenlign priserne på forskellige elselskaber og vær opmærksom på, om de tilbyder faste priser eller variabel prissætning. Vurder, hvilken prisstruktur der bedst passer til din økonomi og præferencer.
Kundeservice: Tjek elselskabets ry for kundeservice og kundetilfredshed. Læs anmeldelser og undersøg, hvordan de håndterer spørgsmål, problemer eller klager fra deres kunder. En pålidelig og hjælpsom kundeservice kan være afgørende, hvis du har behov for assistance eller har spørgsmål vedrørende din elregning.
Bæredygtighed: Overvej elselskabets engagement i grøn energi og bæredygtighed. Vurder, hvor stor en andel af deres energi der kommer fra vedvarende energikilder som sol, vind eller vandkraft. Hvis miljøvenlig energi er vigtig for dig, kan du prioritere elselskaber, der fokuserer på grønne løsninger.
Kontraktvilkår: Gennemgå nøje de kontraktmæssige betingelser og vilkår, der er forbundet med elselskabets tilbud. Vær opmærksom på eventuelle bindingsperioder, opsigelsesvilkår eller ekstra gebyrer, der kan påvirke din fleksibilitet som kunde. Sørg for at forstå og være tilfreds med alle vilkår, før du indgår en aftale.
Sammenligning af elselskabers priser afhænger af flere forskellige faktorer. Blandt andet hvor i verden du befinder dig, samt hvilke tjenester og tilbud hver enkelt leverandør kan tilbyde. Noget af det der først og fremmest spiller ind, når du skal sammenligne elselskaberne fra hinanden, er prisen pr. kWh. Dette er den vigtigste faktor at sammenligne, da det er, hvad du vil blive opkrævet for dit strømforbrug.
Tjek også om elselskabet tilbyder faste eller variable priser. Faste priser giver dig mere stabilitet i
dine omkostninger, mens variable kan være billigere, men også mere uforudsigelige. Vær opmærksom på eventuelle tilbud og rabatter, som kan være med til at påvirke prisen. Nogle elselskaber tilbyder introtilbud, loyalitetsrabatter eller andre former for besparelser, hvis du
skifter til deres tjenester.
Sammenlign yderligere omkostninger såsom grundgebyrer, transportomkostninger og andre gebyrer, som kan være varierende fra elselskab til elselskab. Husk altid at vælge et elselskab, der passer til dine behov og dit budget. Sidst men ikke mindst kan du også overveje faktorer som bæredygtighed og pålidelighed, når du træffer dit endelige valg af elselskab.
Her er de bedste elselskaber på Find-Elselskab.dk. baseret på deres Trustpilot-score:
Placering | Elselskab | Score |
1 | Jysk Energi | 4,9 |
2 | NRGI | 4,7 |
3 | AURA Energi | 4,6 |
4 | Strømlinet A/S | 4,6 |
5 | Grøn Elforsyning | 4,5 |
6 | Elektron | 4,4 |
7 | Energive | 4,4 |
8 | OK | 4,3 |
9 | Natur-Energi | 4,2 |
10 | Norlys | 4,0 |
Fast og variabel elpris er to forskellige typer af prisstrukturer, der kan gælde for dit elforbrug.
Fast elpris betyder, at du betaler den samme pris pr. kWh (kilowatt-time) uanset tidspunktet på døgnet eller sæsonen. Prisen fastsættes normalt af el leverandøren, og kan være gyldig i en bestemt periode, typisk et år eller to. En fast elpris kan være en fordel, hvis du ønsker forudsigelighed i din elregning og ønsker at undgå prisstigninger i perioden med fast pris.
Variabel elpris betyder, at prisen på el kan variere afhængigt af tidspunktet på døgnet eller sæsonen. Variabel pris kan også påvirkes af udviklingen i elmarkedet og kan ændre sig fra time til time eller dag til dag. I perioder med høj efterspørgsel, kan priserne stige, mens de i perioder med lav efterspørgsel kan falde. En variabel elpris kan være en fordel, hvis du er fleksibel med dit elforbrug og kan tilpasse det til de tidspunkter, hvor priserne er lavere.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at forskellen i priserne på fast og variabel elpris kan variere afhængigt af udbyder og marked. Det er derfor altid en god ide at undersøge og sammenligne priserne, før du beslutter sig for, hvilken prisstruktur du ønsker at anvende.
Der er både fordele og ulemper ved at vælge en fast el aftale. Du får her et overblik over, i hvilke situationer det er billigst for dig at vælge fast elpris.
Ligesom ved fast aftale er der også både fordele og ulemper ved at vælge en variabel el aftale. Du kan her få et overblik over fordele og ulemper ved at vælge en variabel aftale, når du leder efter det billigste el.
Når du skal skifte elselskab, er der flere ting, du bør overveje og tage hensyn til. Du får her nogle gode råd, som du kan gøre brug af, når du skal skifte elselskab:
Det kan være en udfordring at finde det bedste elselskab i Danmark. Dog er der nogle ting, som du kan have med i dine overvejelser for at gøre det lettere.
For det første er det vigtigt at sammenligne priser og vilkår fra forskellige elselskaber, så du kan finde den bedste aftale, som matcher dine behov.
Vær altid opmærksom på eventuelle skjulte gebyrer og afgifter, og sørg for at sammenligningerne er identiske ift. samme mængde el og lignende
Ønsker du at være miljøbevidst, kan du overveje at vælge et elselskab, der tilbyder grøn energi fra vedvarende kilder som eksempelvis sol, vind eller vandkraft. Du kan også undersøge, om elselskabet har en bæredygtighedsstrategi og har for øje at reducere deres miljøpåvirkning.
Det er vigtigt at have et elselskab, der er let at komme i kontakt med i tilfælde af spørgsmål eller hvis du har bekymringer. Du kan læse andre kunders anmeldelser for at få en ide om, hvordan elselskabets kundeservice er.
Sidst men ikke mindst kan du overveje eventuelle fordele, som elselskabet tilbyder. Nogle el udbydere tilbyder for eksempel rabatter på andre tjenester og produkter, når du vælger dem som leverandør af el.
Ved at have ovenstående in mente kan du finde det bedste elselskab, der passer til dine behov og dit budget. Husk at undersøge grundigt og sammenligne flere elselskaber, før du tager en endelig beslutning.
Når det kommer til miljøvenlige elselskaber, er der flere faktorer, der spiller ind. Generelt er det dog en god ide at vælge elproduktion, der ikke udleder CO2 eller andre skadelige stoffer i atmosfæren.
I Danmark er det meste elproduktion baseret på vedvarende energi som solenergi og vindkraft. Disse former er i høj grad miljøvenlige, da de ikke udleder CO2 eller andre skadelige stoffer under produktionen.
En af de mest udbredte former for vedvarende energiproduktion i Danmark er vindkraft. Her er det vindmøller, der omdanner den kinetiske energi fra vinden til elektricitet.
Solenergi er også en vedvarende energikilde, der udvindes ved hjælp af solceller, som omdanner sollys til elektricitet.
Begge typer af vedvarende energiproduktion er både miljøvenlige og bæredygtige, og deres udbredning er med til at nedbringe Danmarks CO2 udledning markant.
Det kan være en god ide at undersøge, om dit elselskab har en miljøprofil. Nogle elselskaber i Danmark investerer i vedvarende energiproduktion og CO2 neutralitet. Det kan derfor være en god ide at undersøge og sammenligne de forskellige elselskaber på deres hjemmesider, når du er på udkig efter et nyt og miljøvenligt elselskab.
Ja, det betyder noget, hvem der leverer el til dig. Selvom elnettet i de fleste lande er reguleret og kontrolleret af myndighederne, er der stadig forskelle mellem de forskellige elselskaber i forhold til priser, produktionsmetoder og kundeservice.
Valget af elselskab kan have indflydelse på:
Det er derfor vigtigt at undersøge forskellige elselskaber, før du vælger et, der kan opfylde dine behov og værdier bedst muligt.
Før du skifter til et andet elselskab, er det vigtigt, at du overvejer en række faktorer, der kan være med til at påvirke dit valg af elselskab.
Du får her nogle vigtige punkter, der er værd at overveje, inden du tager en endelig beslutning om valg af nyt elselskab.
Når du skifter til et nyt elselskab, er priser og vilkår nogle af de vigtigste faktorer, som du skal have med i dine overvejelser. Priserne på el varierer afhængigt af dit forbrug og typen af den aftale, du har indgået. Det er derfor vigtigt at sammenligne priser, så du får den bedste aftale, der passer til dit forbrug, dit budget og dine behov.
Vær opmærksom på eventuelle skjulte gebyrer og afgifter, som kan være med til at påvirke den samlede pris. Læs derudover betingelserne grundigt igennem, inden du sætter en underskrift på skift af elselskab.
Ønsker du at gøre en forskel for miljøet, kan du vælge et elselskab, der har en god miljøprofil. Det kan for eksempel være et elselskab, der tilbyder grøn energi fra vedvarende kilder som sol, vind eller vand, eller et elselskab der har fokus på bæredygtighed. Derudover tilbyder nogle elselskaber også en CO2 neutral elproduktion.
Når du skifter elselskab, er god kundeservice en vigtig faktor, som du bør have med i dine overvejelser. Det er vigtigt, at et elselskab er let at komme i kontakt med, hvis du har bekymringer eller spørgsmål. Du bør derfor undersøge, om elselskabet har en kundeserviceafdeling, der er tilgængelig på telefon, e-mail eller chat, og om deres åbningstider passer til dine behov. Læs eventuelt anmeldelser fra andre kunder og få en idé om, hvad andre synes om det enkelte elselskab.
Nogle elselskaber tilbyder ekstra fordele, hvis du vælger dem som din el leverandør. Det kan for eksempel omfatte alt fra rabatter på produkter og tjenester til tilbud på ydelser som for eksempel energimåling eller lignende.
Det er vigtigt, at du undersøger disse fordele, inden du skifter elselskab. På den måde kan du se, om det passer til dine behov og dermed kan hjælpe dig med at spare penge på andre områder.
Der kan være tid og omkostninger forbundet med at skifte til et nyt elselskab. Det kan tage op til 3 uger, inden skiftet er gået igennem, og det kan kræve en installationsproces, afhængigt af din geografiske placering og hvilken type aftale, du har valgt. Der kan også være gebyrer og omkostninger forbundet med at skifte elselskab. Her er det vigtigt at undersøge disse omkostninger, så der ikke er noget skjult, som du uvidende bliver opkrævet for efterfølgende.
Når du skifter til et nyt elselskab, er der risiko for midlertidige afbrydelser i el forsyningen. Det kan skylde tekniske problemer, mens overgangen sker, hvilket midlertidigt kan påvirke din el forsyning.
Der kan også være risiko for dataoverførslen fra dit gamle elselskab til det nye, hvilket kan medføre midlertidige afbrydelser.
For at undgå disse problemer kan det være en god ide at kontakte dit nye elselskab, så du ved, hvordan overflytningen vil påvirke din el forsyning og hvilke forholdsregler du eventuelt kan tage.
Derudover kan det også være en god ide at kontakte dit gamle elselskab for at sikre, at de har alle de nødvendige oplysninger, der skal videregives til dit nye elselskab, så overgangen kan forgå så nemt som muligt.
Når du har fundet frem til det elselskab og den aftale, som du gerne vil indgå, er det tid til at foretage et skift af elselskab.
Du får her en guide til, hvordan du skridt for skridt skifter fra dit gamle elselskab og over til det nye:
Få styr på om du er bundet af din nuværende el aftale
Det er vigtigt, at du tjekker op på, om du med dit nuværende elselskab har en bindingsperiode. Er du stadig bundet af din el aftale, er det måske ikke tiden lige nu, hvor du skal skifte selskab. Hos nogle elselskaber er det dog muligt at opsige aftalen i bindingsperioden, men det koster oftest et gebyr.
Aflæs din elmåler
Når du har valgt at skifte til et andet elselskab, skal du sørge for at aflæse din elmåler og dermed skrive tallet ned, som du kan give til dig nye elselskab. I langt de fleste tilfælde bliver dette gjort helt automatisk, fordi de fleste elmålere i dag har fjernlæsning. Men derfor er det alligevel vigtigt, at du selv tjekker op for en sikkerheds skyld, så det stemmer overens. I sidste ende er det nemlig dit ansvar, at din elmåler bliver aflæst korrekt.
Kontakt det nye elselskab
Har du allerede udvalgt det nye elselskab, så kan du hos langt de fleste leverandører bestille den nye el aftale på deres hjemmeside. Nogle elselskaber opfordrer dig dog i stedet at ringe ind til dem.
Få alt på skrift
Når du har bestilt din nye el aftale, er det vigtigt, at du får tilsendt alle aftalepapirerne i et dokument, så du har det hele på skrift, inden du underskriver aftalen. Det er også vigtigt, at du læser leveringsaftalen grundigt igennem, så du er sikker på, at priser og betingelser svarer til det, som du vil have og som du har indgået med elselskabet.
Sæt din underskrift
Når du har læst alle betingelser grundigt igennem, kan du underskrive den nye aftale. Enten på papir eller elektronisk. Sørg for at gemme en kopi til dig selv, så du altid har dokumentation for aftalen.
Elselskabet klarer resten
Herefter behøver du ikke at foretage dig mere. Dit nye elselskab står nemlig for resten som at flytte dit abonnement fra det gamle selskab over til dem. På den måde kører resten helt automatisk, og du behøver ikke gøre mere.
Fortrydelse af køb
Man kan nogle gange være for hurtig på tasterne. Eller måske finder man et andet og bedre tilbud lige efter, at man har indgået en ny el aftale.
Heldigvis forhandles el aftaler på samme måde som andre varer. Du har derfor som forbruger også de samme rettigheder, hvilket blandt andet betyder, at du har en fortrydelsesfrist på 14 dage, hvis du har indgået aftalen over telefon eller på internettet.
Du skal blot kontakte elselskabet skriftligt, så du har dokumentation for fortrydelsen. Du beder dem herefter bekræfte, at de har modtaget din besked om, at du fortryder købet.
Hvis der allerede er gået 14 dage siden, du indgik aftalen, kan du desværre ikke benytte dig af retten til at fortryde købet. Her må du følge den procedure, som det nye elselskab har beskrevet i el aftalen.
Du får her en tjekliste, som du kan bruge, når du skal skifte elselskab:
Husk på, at det kan være en god ide med jævne mellemrum at undersøge forskellige elselskaber for at sikre dig, at du altid har den bedste pris og service på din elaftale.
Det er ikke kun at skifte til et nyt elselskab, der kan være en investering i forhold til at du kan spare penge på din elregning. Der er også en del vaner, du kan ændre på, hvis du ønsker at spare på strømmen. Faktisk kan små ændringer være godt både for din pengepung og for miljøet.
Mange elektriske apparater er udviklet med en såkaldt standby funktion, så de er lette at tænde for, når de skal bruges. Men det kan være som at kaste penge direkte ud ad vinduet, hvis mange af dine el apparater står på standby.
De mange elektriske køkkenmaskiner og apparater er nogle af de helt store syndere, når det kommer til beløbet på elregningen. Du kan derfor med fordel være opmærksom på, hvordan du bruger dine køkkenmaskiner og dermed bruge dem med omhu.
For eksempel kan det være dyrt, hvis du tænder ovnen hver gang du skal varme en lille ting. Brug i stedet brødristeren, der varmer og rister med det samme.
Det kan være en god ide at skifte dine gamle el apparater ud med nyere og mere energivenlige modeller. Dog skal du ikke lade dig friste af de billigste produkter.
Selvom det kan være fristende at købe de billigere modeller, er det nødvendigvis ikke altid den bedste investering. Vær derfor opmærksom på produktets energimærkning. En vaskemaskine med energimærkning C koster noget mere på elregningen end en vaskemaskine med energimærkning A++. Det kan derfor godt betale sig at købe et dyrere produkt her og nu for så at spare penge på længere sigt.
Det kan være fristende at skrue op for højere temperaturer på både vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, når tøj og beskidt service skal rengøres. Mange forbinder nemlig højere temperaturer med renere vask. Faktisk er der ingen grund for at skrue op for temperaturerne, når du skal vaske tøj eller beskidte tallerkner.
Udover at spare på elregningen når du sænker temperaturerne, kan du også være medvirkende til at skåne miljøet. Du kan reelt set spare mellem 60-115 kroner om året, hvis du sænker temperaturen fra 65 grader til 50 i en A++ opvaskemaskine. Ligesom du kan spare ca. 230 kroner om året, hvis du halverer temperaturen fra eksempelvis 40 grader til 20 grader i en A+++ vaskemaskine. Sidstnævnte vil udover at spare dig for penge også medvirke til, at dit tøj holder sig pænt i længere tid.
Har du lyset til at være tændt hele tiden, kan du være sikker på, at det vil kunne ses på din elregning. Du kan dermed gøre det til en vane, at du husker at slukke lyset, hver gang du forlader et rum.
Derudover kan du også spare penge ved at skifte halogenpærer i dine lamper ud med LED pærer. Skifter du til LED pærer kan du spare dig selv for ca. 80 kroner om året pr. pære, du skifter ud til LED.
Du har sikkert hørt det mange gange før, men faktisk er strømmen hos nogle elselskaber billigere om natten. Grunden til prisreduktionen om natten er, at elselskaberne ønsker at flytte noget af energiforbruget fra om dagen til om natten. Særligt timerne mellem kl. 17 og kl. 20 kan være dyre. Så vil du spare penge på din elregning, kan du med fordel flytte noget af din el aktivitet til et senere tidspunkt.
Det betyder naturligvis ikke, at du skal stå op og bage boller og stege hakkebøffer midt om natten. Du kan derimod vente med at sætte en tøjvask, opvask eller tørretumling i gang til lige inden sengetid. Når du står op næste dag, kan du glæde dig over nyvasket tøj og en skinnende ren opvask i opvaskemaskinen.
Husk derudover at fylde din opvaskemaskine eller vaskemaskine helt op, inden du sætter det i gang. Fylder du den kun halvt op, er det ikke en særlig god investering i forhold til din elregning. Fylder du derimod din opvaskemaskine og vaskemaskine helt op, kan du spare op imod én vask for hver tredje vask, du foretager dig.
Elselskaberne sammensætter deres aftaler på mange forskellige måder: abonnementspris, introtilbud, kWh-pris, binding, medlemsfordele og grøn strøm. Du skal først og fremmest finde ud af, hvad der betyder mest for dig. Derefter kan du sammenligne elselskabernes aftaler for finde frem til det bedste valg.
I Danmark findes der op mod 50 forskellige elselskaber, der leverer strøm til de danske husstande. Det er blandt andet:
Andel Energi, Norlys, Modstrøm, NRGi, Energi Fyn, Aura, Nordisk Energy, B.Energy, Jysk Energi, EWII, Strømlinet, Sef Energi, Verdo, Grow Energy, Grøn Elforsyning, Velkommen, Nettopower, Samstrøm, Vindstød, Clever med flere.
De fleste elselskaber har i dag udviklet en app til deres kunder. Det gør det nemt at holde øje med strømforbruget og hvornår strømprisen er lav i løbet af dagen. Det gælder blandt andet nedenstående selskaber:
NRGi, Andel Energi, Velkommen, Energi Fyn, Norlys, True Energy, Nettopower, Sef Energi, B.Energy.
Hvis du er i tvivl om, hvilket elselskab du har, kan du med fordel kigge på din sidste strømregning. Her fremgår det nemlig, hvem din elleverandør er. Hvis du ikke kan finde en tidligere regning, kan du også logge ind på Eloverblik på energinet.dk, hvor du kan finde alle oplysninger om levering af el til din husstand.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Ved enkelte elselskaber har vi udregnet den gennemsnitlige kWh-pris ud fra et forbrug på 4000 kWh om året. Det er det årlige gennemsnitlige forbrug for en familie med to børn i hus på 150 m2.